Wpływ globalizacji na migracje zarobkowe i kulturowe.
Przemożnymi elementami smaku w winogronie są cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki dają winu trzy z pięciu bazowych smaków: słodki, kwaśny i gorzki. W każdym lub ewentualnie razie, istnieje gigantyczna ilość substancji w gronach, które gwarantują smak. Substancje te są obecne w znikomych ilościach (ocenianych w pewnych sytuacjach w milionowych częściach). Wszystkie te substancje dają winogronom charakterystyczny smak, formułowany, jako smak podstawowy. Smak podstawowy cechuje każdą odmianę winorośli. Większa część składników smakowych znajdują się położone w wewnętrznej części skórki grona. Dlatego istotne jest, żeby tłoczenie zaprzątało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Należy rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest reprezentatywnym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, podczas gdy bukiet jest reprezentatywnym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego grona mają ten sam aromat, lecz odmienny bukiet.
1. Instrukcje
2. Przewodniki